15-Renklerin Macerası
Merhaba Geleceğin Bilim İnsanı,
Daha önce hiç matbaaya gittin mi? Acaba okuduğumuz kitaplar, gazeteler, dergiler nasıl basılıyor hiç merak ettin mi? Rengarenk kitaplar, dergiler hatta kumaşlar basılırken hangi aşamalardan geçiyor? Özellikle çizgi romanların nasıl basıldığını çok merak ediyoruuum. Bugün seninle renklerin eğlenceli macerasına katılıp, kendi çizgi romanımızı yazacağız! Kitapların eğlenceli yolculuğunda neler olduğunu beraber keşfedeceğiz! Okumak, hikayelere dahil olmak ve hayal kurmak senin üretkenliğini artıracak ve geleceğine bu günden harika izler bırakacak!
Hadi o zaman keşfetmeye başlayalım!
Bakalım bu etkinlik için hangi malzemelere ihtiyacımız varmış? (Bu maddeleri okurken durarak okuyalım biraz çünkü gösteriyoruz tek tek)
Çizgi Roman
Matbaa Etiketleri
Kalem
Hadi artık etkinliğimize başlayalım!
Eveet Deha çizgi romanını okumaya başladı bile!
“Tüm dünya kitapları siyah ve beyazla kaplıydı. Tüm hikayeler, karakterler, mekanlar hatta gökkuşağı bile siyah beyazdı. Herkes çok sıkılmış bir halde ne yapacağını düşünüyordu. Sonra o geldi! tatattatta taamm Meraklı Sincap!
(Meraklı sincap şöyle söyledi) “Merak etmeyin, renkleri geri getirmenin bir yolunu biliyorummm!”
Yanında getirdiği 4 renk ile tüm renkleri elde edecekti. Bu renkler matbaacılıkta kullanılan CMYK renkleriydi. Bu dört rengi üst üste getirdiğinde rengarenk bir dünyaya ulaşacaklardı. “Hadi renkleri geri getirelim!” Herkes kitaplara, bu renkleri uyguladı. Sonunda her şey rengarenk oldu. Gökkuşağı da artık renkleriyle geri gelmişti.
“hey sen, evet sana diyorum Bu çizgi romanı okuyan geleceğin bilim insanı! Hadi sen de dört renkteki etiketlerini kullanarak bu çizgi romandaki resimleri renklendir!”
Harika bir hikayee!
Çizgi Romanını Deha’nın gösterdiği gibi okuyabilirsiniz! 1. 2. 3. ve 4. sayfaları okuyarak renklerin macerasını keşfedin!
5. ve 6. sayfalar ise kendi çizgi roman hikayenizi yazacağınız sayfalar!
Etkinliğe kendi hikayenizi yazarak başlayalım. Önce hikayeni yazmalısın çünkü renklendirmek için etiketleri yapıştırdığında üzerine çizgi romanın için yazacağın heyecanlı macerayı yazmakta zorlanabilirsin.
Hayal et, kurgula, boşlukları doldur, renklendir, bu romanın yazarı sensin!
Dehaa çok güzel bir hikaye oluyor! Nereden aklına geliyor bunlar hahah.
Eveeet Deha hikayesini tamamladı.
Şimdii matbaa etiketlerini yapıştırarak çizgi romanımızı renklendirebiliriz!
Şeffaf etiketleri al vee mavi olan etiketle başla.
Resimlerin üst üste geldiğinden emin ol.
Şimdi sıra pembe etikette.
Sarı etiketi de yapıştıralıım.
vee son etiket siyah!
Şimdii aynı renk sırasıyla diğer etiketleri de yapıştıralım.
Harika işte baskıyı tamamladın!
Deha istersen bu sayfayı kopararak çizgi romanını odana asabilirsin!
Dehaa çok güzel bir çizgi roman hikayesi oldu! Belki ilerde yazar olursun ve tüm dünyaya seslenirsin. Senin de çok iyi bildiğin gibi “Güneş dünyayı, kitap insanlığı aydınlatır.”
Şimdii 4 renkli etiketimizi inceleyelim mi Deha?
Matbaa da renkli bir görsel basılırken CMYK, Cyan yani cam göbeği, magenta yani morumsu pembe, yellow yani sarı, ve bu üç rengin bir araya gelmesi ile oluşan key yani Siyah renkleri ile baskı yapılır. Renkli resimler, bu 4 renk boyanın matbaa makinelerinde üst üste kağıda işlenmesiyle oluşturulur.
Okuduğumuz kitapların, gazetelerin, kumaşların basım tekniği işte bu kadar kolay!
Bugün seninle çizgi romanımızda 4 rengi kullanarak baskı tekniğini uyguladık!
Şimdiii sana yolladığımız etkinlik sayfalarındaki eğlenceli etkinlikleri yaparak uzayı keşfetmeye devam edebilirsin.
Gelecek etkinliklerde görüşmek üzere! Merakla ve bilimle kal.
12-Şekiller
Merhaba Geleceğin Bilim İnsanı,
Matematikte kullandığımız geometrik şekiller, birçok alanda kullanılır ve doğanın içinde geometrik şekillere rastlamamız çok mümkündür. Doğadaki şekiller ilham alınarak, çeşitli alanlarda uygulanırlığını görebiliririz. Örneğin; matematiksel düşünme, tasarım, bilimsel araştırmalar ve teknolojik gelişmeler.. Pekiii geometrik şekil nedir? Geometrik şekiller gözle görülen ya da düşüncede tasarlanan şemaların çizgilerle ifade edilmesidir. Bu şekiller sayesinde yapılması gereken ölçümler tam ve doğru olarak yapılabilmektedir. Binalar geometrik şekiller ile çizilmiş ve yapılmıştır. Etrafımızda birçok geometrik şekil görebiliriz. Örneğin; kapı dikdörtgen şeklinde, tavan kare şeklinde olabilir.
Geometrik şekiller, dünyamızı inşa etmemize ve gelişmemize yardımcı olur. Şimdi etrafınıza bir göz gezdirin bakalım! Geometrik şekilde hangi cisimler var?
Hadi keşfetmeye başlayalım,
Bakalım bu etkinlik için hangi malzemelere ihtiyacımız varmış? (Bu maddeleri okurken durarak okuyalım biraz çünkü gösteriyoruz tek tek)
Şekiller Şablonu
Ahşap Şablon
Çeşitli Kalemler
Öncelikle şekiller şablonundan tüm şablonları çıkartalım. Eveet şimdii çıkardığın şekillerin arkasına istediğin gibi resimler çizebilirsin!
Unutma! Geometri sadece bilimde değil sanatta da kullanılır! Şekilleri kullanarak harika çizimler yapabilirsin! Deha kare ile başladı bile.
Üçgen şekline karpuz dilimi çizmek mi? ahahha dehaa harikasın!
Eveet çizimlerin bittiyse ahşap şablonumuza geçelim.
Ahşap şablondan tüm parçaları çıkaralım.
Büyük olan parça tabanımız olacak. Ucu sivri olan iki parçayı tabanımıza takalım.
İstediğin şekili buraya takabilirsin.
Kalan 6 parça ile şekilleri birbirine takarak hayal gücünle istediğin modeli oluşturabilirsin.
Dehaa çok güzel gözüküyor!
Geometrik şekiller, söylemlere göre Mısırlılar tarafından ilk kez geliştirildi. Mısır'da inşaat projeleri ve piramitlerin yapımı için geometrik şekillere ve hesaplamalara başlangıç yapıldı. Mısırlılar, dikdörtgenlerin ve üçgenlerin özelliklerini incelediler. Mezopotamya medeniyeti, geometrik problemleri çözmek için matematiksel yaklaşımları geliştirdi. Bu medeniyet, tarım, inşaat ve ticaret gibi pratik ihtiyaçlar için geometriyi kullandı.
Bugün, geometri birçok farklı alanın temelini oluşturur ve matematiksel teoriler, mühendislik uygulamaları, fiziksel bilimler, grafik tasarım ve daha pek çok alanda kullanılır. Geometri, insanlığın bilimsel ve teknolojik ilerlemesinde önemli bir rol oynamış ve hala oynamaktadır.
Deney yaparken de matematikteki ölçü birimlerini, hesaplamaları, geometrik şekilleri kullanırız. Astronomide ve uzay biliminde, gök cisimlerinin hareketleri ve konumları geometrik hesaplamalarla hesaplanır. Bu örnekler gibi birçok alanda geometri kullanılır.
Bugün seninle geometrik şekillerden çeşitli figürler elde ettik. Bu figürleri istediğiniz zaman değiştirebilirsin.
Şimdiii sana yolladığımız etkinlik sayfalarındaki eğlenceli etkinlikleri yaparak eğlenebilirsin.
Gelecek etkinliklerde görüşmek üzere! Merakla ve bilimle kal.
Keşif Kutusu 1. Seri Revize
Beispiel-Skripte Alle
0) ? window.innerWidth : screen.width;">