Aktif deprem bölgelerinden biri olan ve Kuzey Anadolu fay hattında yer alan Türkiye; 6 Şubat 2023’te, saatler tam 04.17’yi gösterdiğinde asrın felaketiyle sarsıldı.
Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğündeki deprem; 11 il, 129 ilçe, 6.929 mahalle ve köyü etkiledi. Daha bu ilk şokun etkisinden çıkamadan, tam 9 saat sonra 7.6 büyüklüğündeki ikinci deprem ile Türkiye bir kez daha sarsıldı. Yaşanan bu büyük felaket ise, tüm Türk halkını yardıma çağırdı;
Türkiye Cumhuriyeti; tam da bu noktada Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, başta bakanlıkları olmak üzere tüm yetkili organlarıyla harekete geçti. Depremden hem fiziksel hem de psikolojik olarak zarar gören binlerce insanı, yaşamla yeniden buluşturmak için çalışmalara başladı.
İlk olarak deprem bölgesine intikal eden ve enkaz altında kalan depremzedeleri kurtarmaya başlayan AFAD; 11.488’i uluslararası olmak üzere 35.250 arama kurtarma personeli ve 142 bin güvenlik görevlisi ile tam 3.549.443 afetzedenin tahliyesini gerçekleştirdi.
Depremin ilk anından itibaren geçici barınma için 1 milyon çadır sevk eden AFAD; oluşturduğu 350 çadırkent alanına, 645 bin çadır kurdu. Bu noktada, Türk Kızılayı’nın afet için her gün kendi ürettiği 500’e yakın çadırdan da destek aldı. Ayrıca, KYK ve MEB yurtlarını da, 1.188.218 depremzedeye tahsis eden AFAD; afetzedelerin barınmasına destek sağladı.
Deprem süresince AFAD ile iş birliği içerisinde ilerleyen Türk Kızılayı; İç İşleri Bakanlığı koordinasyonunda ESEN KART sistemini hayata geçirdi. Bu kapsamda 11 il de toplam 706 milyon değerinde 65.139 kart dağıtıldı. Ayrıca, 10 il de kurduğu; aşevi, ikram araçları ve sağlık arabaları ile afetzedelerin yanında oldu. ‘‘Her İlmek Bir Umut Projesi’’ ile de afetzede kadınların yaşadığı travmayı yok etmeyi amaçlayan Türk Kızılayı, kurduğu çadırlarda kadınların; patik, çorap, bere vb. eşyalar üretmesine olanak sağladı.
Bu sırada Gönül Mutfağı projesini başlatan Gençlik ve Spor Bakanlığı; depremzedelere, 115 günde 33 milyon kap yemek ikram etti. Temel ihtiyaçlar, binlerce duş ve tuvalet kabinleri içinse Türkiye Cumhuriyeti’nin tüm bakanlıkları ve Kalkınma Ajansları destek sağladı.
Arama kurtarma çalışmaları devam ederken, tarihin hiçbir döneminde umudunu kaybetmeyen Türk halkı sayesinde, depremin 128. saatinde de enkaz altından mucize çocuklar çıkarılmaya devam etti.
Enkazdan kurtarılan yaşam dolu her bir vatandaş, Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda hastanelere sevk edildi. Yurdun dört bir yanından gelen gönüllü veya görevli sağlık personelleri ile sahra hastanelerinde yaralılara ilk müdahaleler yapıldı. Ardından kara, hava ve deniz koridoru yoluyla diğer illere sevk sağlandı. Bölgeden 52 bin yaralının tahliyesi gerçekleştirilerek, 5.5 milyondan fazla kişiye de sağlık hizmeti sunuldu. Bunun yanı sıra Hatay’ın Defne ilçesinde vatandaşların tüm sağlık ihtiyaçlarına kalıcı olarak çözüm sunmak üzere; Defne Hastanesi’nin temeli atıldı. Yalnızca 60 günde bitirilmesi planlanan 300 yataklı, 36 polikliniği ve 11 ameliyathanesi olan Defne Hastanesi, söz verildiği gibi Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde, 21 Mayıs 2023 tarihinde hizmete açıldı.
Milli Eğitim Bakanlığı; yaşama dört elle sarılan mucize çocuklara destek olmak için, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 11 il de ki tüm çocuklara ve yetişkinlere psikososyal destek verdi.Çeşitli oyunlar, bilim ve çocuk şenlikleriyle de ruhsal sağlığın iyileştirilmesine katkı sağladı.
Depremzede çocuklara ayrılan burslar, yetişkinler için düzenlenen halk eğitim kursları ile de yaraları sarmak üzere bir adım daha atıldı.
Binaların sallandığı, yolların çatladığı o gün adeta bir dehşetin resmiydi. Ancak,tek bir fert bile yılmadan mücadelesine devam etti. Bu noktada, Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı tarafından hasar tespiti yapılan 184 km yolun onarımı yapıldı.
Asrın felaketi yaşanırken, hayvancılıkla uğraşan vatandaşların uğradığı zararlar ise TARSİM tarafından karşılandı. Ayrıca, telef olan hayvanların yerine, yetiştiricilerine toplam 909 milyon TL değerinde hayvan dağıtımı yapıldı.
Bununla birlikte deprem bölgesinde sekteye uğrayan ekonomiyi yeniden canlandırmak için, KOSGEB; kobilere 750 bin liraya kadar destek sağladı. Hayatını kaybeden kobilerin, ailelerini de göz önüne alarak tüm borçlarını sildi. Ayrıca Dünya Bankası ile iş birliği yapan KOSGEB; işletmelere 450 milyon dolarlık bir kaynak sundu.
Evlerini, işlerini, kurulu düzenlerini yitiren binlerce insan için tüm bakanlıklarımız ve yetkili organlarımız seferber oldu. Devlet-millet iş birliği ile asrın felaketini, asrın dayanışmasına çevirdi. Bugün, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da söz verdiği gibi depremzede vatandaşlarımızı yeni konutları ile buluşturmaya başlıyor ve çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Devletimiz ve milletimizle yaralarımızı birlikte sarıyor, depremin 1. yılında yeniden ayağa kalkıyoruz.
Biz birlikte güçlüyüz.
Kurum İçi Deprem Sempozyumu Filmi
Beispiel-Skripte Alle
0) ? window.innerWidth : screen.width;">