Seslendirme metin:
Eğriçayır, Mersin Toroslarının zirvelerinde bir yayla. İnsanoğlu varolduğundan bu yana burada hiç yerleşik yaşayan olmadı. Birkaç yörük ailesi yüz yıllardır burada arıcılık ve hayvancılık yapıyor. Kışın çetin şartları nedeniyle, baharın ancak geldiği Haziran ayında Eğriçayır’a gelen yörük ailelerin çok önemli bir sebebi var. Bal arıları.
Yoğun karlı geçen kış ve sonrasında gelen yağmurların ardından Haziran ayında Eğriçayır çok fazla güneş ışığı alır.
Hava şartları izin vermediği için tarım yapılamayan bu bölgede doğa en vahşi ve bakir haliyle topraktan fışkırır.
Endüstriyel üretim yapılması imkansız olan Eğriçayır yaylası, tarım ilaçlarından, sanayi ve yerleşim alanlarından çok uzakta. Eğriçayır, bal arıları için adeta bir cennet.
300 yıl önce burayı keşfeden yörüklerin son kuşakları da arıcılığı Eğriçayır’da sürdürüyor.
Arıcı Celal Çay ailesinin ürettiği Eğriçayır balını korumak için arıcılığa devam ediyor.
Bölgenin zengin bitki ve çiçek florası bal arılarını bile şaşırtacak güzellikte. Yazın başlamasıyla nektar akışının muazzam bir çeşitlilikle başladığı Eğriçayır’da bal arıları bu bereketli doğanın nimetlerinden faydalanmak için çok çalışıyorlar.
Ortalama bir bal arısı kolonisi 1 kilo bal üretmek için 180.000 kilometre uçmak ve milyonlarca çiçeğe konmak zorunda.
Bal arıları ile yüzlerce yıldır iş birliği içinde çalışan Celal Çay ve ailesi için arı kolonisi ailenin bir üyesi gibi.
Koloninin sağlığı ailenin de geçimi anlamına geliyor. Bal, polen ve arı sütü koloniyle adil bir şekilde bölüşülüyor. Arıcı koloniyi en verimli bölgeye taşıyor. Ortalama bir işçi arının ömrü 45 gün ile 60 gün arasında değişiyor. Bu süre boyunca koloniye fazlasıyla yetecek propolis, polen, arı sütü ve bal koloniye bırakılıyor. İyi beslenen koloni hızla büyüyor ve yeni bir kovan yaratıyor: OĞUL
Oğul veren kovan kendi kraliçe arısını seçiyor ve genişlemeye devam ediyor.
Kraliçe arı hayatı boyunca arı sütü ile beslenerek diğer arılardan 30 kat daha uzun yaşıyor ve her gün kovana 2000 yumurta bırakarak koloninin devamlılığını sağlıyor.
Polen, işçi arının besin kaynağı. Adeta bir sporcu besini gibi yüksek protein içeriyor. Öyle güçlü bir içeriği var ki bir insan ihtiyaç duyduğu pek çok besini belki de sadece polenle karşılayabilir.
Kovanın giriş kapısını çok etkili bir koruyucuyla kaplıyorlar. Propolis.
2019 yılında Kanada’da dünya arıcılar birliği yüzlerce çiçek balı arasında burada üretilen balı “en iyi bal” olarak ödüllendirdi.
2022 yılındaysa Eğriçayır balının yüksek oranda antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu belgelendi.
Bu muazzam doğada, bal arıları için tüm koşullar o kadar uygun ki. Güneşin açısı, su, rüzgarlar ve bitki örtüsü… Eğriçayır’ın doğası arıların çok güçlü ve üretken olmasını sağlıyor.
Eğriçayır’da binlerce yıldır tekrar eden bu doğal mucize insanoğluna verilmiş bir hediye.
Bal Hikayesi
Beispiel-Skripte Alle
0) ? window.innerWidth : screen.width;">